Založit webové stránky nebo eShop

Recepty

                    Recepty ...    aneb zkuste králíka jinak

yes

Z králičího masa z vykostěného hřbetu nebo stehen lze poměrně snadno připravit prudce jedlou  KRÁLIČÍ FANTAZII ,         čili takovou tu "čínu po česku" ...

Potřebujeme : králičí maso cca 50 dkg, 1 vejce, 1 lžičku solamylu, půl lžičky soli a pálivé papriky, 1 lžíci černých hub, 1 lžičku mletého zázvoru, 5 žampionů, 1 větší kapii, 4 stroužky česneku, 10 dkg pórku nebo čínského zelí, 1 větší cibuli

Na zálivku : 2 lžíce bílého vína, 1 - 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžičku cukru, 1 lžíci solamylu, cca půl lžičky vegety

Králičí maso nakrájíme na malé plátky, naklepeme a smícháme s těstíčkem z vejce, solamylu, soli a pálivé papriky. Maso pečeme na rozpáleném oleji dokud nezačne těstíčko červenat. Vyjmeme je a dáme stranou.                                   Česnek, cibuli, kapii, pórek, žampiony a namočené černé houby nakrájíme na plátky, posypeme zázvorem a vložíme do vypečené šťávy. Několik minut opékáme za stálého míchání. Přimívháme maso, směs zalijeme připravenou zálivkou a krátce vydusíme. Jíme horké, s chlebem nebo rýží.                                                                                                                            Sůl, sojová omáčka i pálivé koření je orientační dávka - každý má rád jinak ostré i slané.

yes   

Králičí MLETÁ ROLÁDA je náročnější na čas přípravy, ale je velmi chutná teplá i studená a využijeme veškeré odřezy masa z králíka

Potřebujeme : 60 dkg umletého masa z králíka, 20 dkg kysané krémovité smetany, sůl, pepř, zelený hrášek, 1 lžičku citronové šťávy, 4 vejce, olej, alobal a provázek

Mleté maso z králíka osolíme, opepříme, vmícháme citronovou šťávu a kysanou smetanu (můžeme přidat i špetku muškátového květu) a necháme 2 dny v ledničce uležet. Dvojitý plát alobalu potřeme olejem a maso na něj rozetřeme do plátu. Připravíme řidší míchaná vajíčka, naneseme na maso, posypeme hráškem a pomocí alobalu zavineme roládu.a alobal důkladně upevníme. Pečeme 90 minut na mírné teplotě, cca 160 st. 

                          Recepty...    aneb vše z jednoho králíka

yes

Králík na česneku je všeobecně známá úprava, ale co zkusit třeba   KRÁLÍKA NA ŠVESTKÁCH  ?

Potřebujeme :   králíka,  5 dkg másla,  30 dkg sušených švestek,  2 lžíce rybízové marmelády,  30 dkg hladké mouky,  sůl a pepř podle chuti.

Na marinádu  :  2,5 dcl červeného vína,  3 lžíce nejlépe vinného octa,  lžičku pepře,  1/2 lžičky tymiánu,  1/2 lžičky zázvoru,  2 hřebíčky,  2 bobkové listy

   Očištěného králíka rozdělíme na menší porce, narovnáme do misky a zalijeme vlažnou marinádou. V chladnu necháme do druhého dne marinovat.  Sušené švestky napaříme a když změknou vyjmeme pecky. Naporcovaného králíka vyjmeme z marinády osušíme, osolíme a opepříme. Na roztaveném másle porce králíka opečeme. Opečené porce králíka podlijeme přecezenou marinádou a dusíme v kastrole na plotně, nebo v troubě doměkka. Ke konci dušení přidáme švestky. V případě potřeby můžeme během dušení podlít porce králíka vodou. Když je králík měkký, vyjmeme jednotlivé porce, vzniklou šťávu zahustíme moukou, přichutíme rybízovou zavařeninou a povaříme. Porce králíka přeléváme vzniklou omáčkou a do švestek můžeme pro ozdobu zapíchnout spařenou a oloupanou mandli. Výbornou přílohou jsou bramborové placky.

angle

   Králíka můžeme naporcovat a vykostit a použít jen maso. Zkraje to může být problém, ale při troše zručnosti se časem každému tato úprava zdaří. A výsledek stojí za to. Naprosto výborný je   KRÁLIČÍ  ŘÍZEK , jeho měkkost se vyrovná kuřecímu, konzistence krůtímu, oproti vepřovému je libový, ale chutí všechny překoná.

Potřebujeme : zadní stehna z mladého králíka, které odřízneme od hřbetu a vykostíme. Svrchní blány odstraníme, stehno rozřízneme na půl a pečlivě naklepeme, sůl, popřípadě i pepř přidáme podle chuti a zvyklostí. Vzniklé řízky obalíme v klasickém trojobalu - hladká mouka, šlehané vejce, strouhanka. Smažíme na pánvi ve vyšší vrstvě tuku. Hotový řízek odložíme na papírový ubrousek, který přebytečný tuk vsákne. Chceme-li řízek obzvlášť dietní, již upečený jej rychle protáhneme pod horkou tekoucí vodou.

   Po odříznutí zadních stehen zbývá ještě dost masa z králíka obra. Maso z hřbetu vykostíme od páteře a vzniklé "válečky" nakrájíme na plátky, které můžeme použít na netradiční "čínu" v podobě  KRÁLIČÍCH TLAPEK

Potřebujeme : 1 vejce,  3 lžíce oleje,1 lžička soli,  1 lžička cukru,  1 lžička pálivé papriky,  1/2 lžičky drceného kmínu,  1 lžička Kari koření,  1 lžíce majoránky,  1 lžíce sojové omáčky,  3 stroužky česneku,  2 - 3 lžíce solamylu .

Česnek prolisujeme a přidáme ostatní suroviny. Vypracujeme těstíčko do kterého naložíme pokrájené plátky králičího hřbetu. Necháme uležet nejlépe do druhého dne. Jednotlivé plátky vyjmeme a smažíme na pánvi. Můžeme doplnit jakoukoliv zeleninou podle chuti.

cheeky

   Stále ještě zbývá velký díl králíka.  PLNĚNÉ  KRÁLIČÍ  HRUDÍ  je výborné teplé i studené.

Potřebujeme : králičí hrudí,  15 dkg vepřového masa,  15 dkg uzeného masa,  4 stroužky česneku,  větší cibuli,  1 vejce,   2 lžíce strouhanky,  5 dkg slaniny,  3 dkg másla,  sůl a pepř podle chuti

Umeleme uzené a vepřové maso, přidáme polovinu cibule a česnek utřený se solí, pepř, vejce a strouhanku. Směs promícháme. Králičí hrudí osolíme, naplníme směsí a zašijeme. Na másle rozpustíme slaninu, přidáme hrudí, zbytek cibule, opečeme, poté podlijeme vodou a přikryté v troubě upečeme do měkka. K naporcovanému hrudí se výborně hodí jakákoliv dušená zelenina.

wink

   A protože je léto a doba oblíbeného grilování, tak něco navrch, čili  KRÁLIČÍ ALOBÁLEK.  Dá se klidně dělat i v troubě. Když prší.

Potřebujeme : 4 králičí řízky (2 stehna),  4 větší brambory,  2 cibule,  3 druhy salámu po cca 5 dkg (šunka,turista,paprikáš),  1 paprika,  2 rajčata,  4 stroužky česneku,  snítka bazalky,  sůl a pepř podle chuti.

Syrové brambory nakrájíme na plátky a osolíme. Alobaly potřeme olejem a poklademe brambory. Králičí řízky naklepeme, osolíme, opepříme a položíme na brambory. Poklademe plátky salámů, plátkem papriky, plátkem rajčete, 3 koleček cibule a stroužkem česneku pokrájeným na plátky. Přiložíme snítku bazalky. Alobal pečlivě zabalíme. Pečeme na grilu cca 40 minut, nebo v troubě na 200 stupňů cca hodinu.  Jakýkoliv zeleninový salát a

yes   DOBROU CHUŤ    yes

   Velmi dobrý a prudce jedlý je tradiční řízek z králičího masa, připravený "trochu jinak" Králičí zadní stehna vykostíme, maso důkladně naklepeme a překrojíme na řízky požadované velikosti. Ze dvou stehen vyrobíme cca 6 řízků. Naklepané řízky osolíme, opepříme a potřeme utřeným česnekem. Připravíme si strouhanku a 3 rozkvrdlaná vejce. Na pánvi rozpálíme sádlo, případně olej. Řízek důkladně obalíme ve strouhance, obalíme ve vajíčku a ihned krátce opečeme po obou stranách do zhnědnutí. Opečené řízky naskládáme do pekáčku, podlijeme sádlem (olejem) ze smažení, poklademe plátky anglické slaniny, cibulí a čerstvou červenou paprikou pokrájenou na kolečka. Kdo má rád ostré, popráší navrch špetkou čili.  Řízky v troubě zapékáme při teplotě 200 st. cca 40 minut. Výborné jsou s bramborovou kaší

laugh

 

TOPlist